Ensin tärkein. Sähkötupakkaa on laillista myydä, ostaa, postittaa, ja käyttää.

Nyt ja ensi vuonna.

Sitten pienempään pränttiin: 1.1.2012 voimaan tuleva laki rajoittaa tupakkamerkkien näkymistä ei-tupakkatuotteissa. Ajattele Colt-savukkeita ja Colt-sytyttimiä niin ymmärrät. Laki määrää myös että tupakat pitää olla piilossa, eikä niiden logoa saa näkyä, vaan asiakkaan pitää pyytää kuvaton luettelo myyjältä. Kuvaston saa näyttää mutta sitä ei saa luovuttaa asiakkaalle. Tämä sääntö koskee vain tupakkaa, ja sille on vuoden siirtymäaika, eli tupakoijat eivät välttämättä huomaa mitää eroa nykytilanteeseen ennen vuotta 2013.

Miten sähkötupakka “kielletään”?

Valvira tulkitsee että sähkötupakka on tupakkajäljitelmä, joten sitä ei saa kotimainen yritys markkinoida. Laki ei määrittele markkinointia sen tarkemmin, ja se mikä nyt muuttuu on valviran tulkinta siitä mitä markkinointi on. Uuden tulkinnan mukaan jos jossain päin internettiä on kuva jostain asiasta, jos yritys on kotimainen, se on sen asian markkinointia suomalaisille. 1.1.2012 poistimme kotimaisesta verkkokaupastamme kaikki sähkötupakkaa esittävät kuvat ja kaikki maininnat rekisteröidyistä tuotemerkeistä ja -malleista. Aivan jyrkimmän tulkinnan mukaan ei hintaakaan saa mainita. Tästä voidaan olla montaa mieltä, nimittäin koska ostaminen ja myyminen on sallittua, pitää hinnankin selvitä viimeistään pankin tiliotteesta, ja jos sekin on markkinointia niin kuka sitten joutuu syytteeseen?

Sähkötupakka-kauppa on hyvin ahtaassa välissä, toisaalta sen myyminen on laillista, mutta jotta myynti toteutuu laillisesti, pitää noudattaa sekä kuluttajasuojalakia että valviraa, ja toivoa että on mahdollista noudattaa molempia samanaikaisesti.

Koska sähkötupakan myynti on laillista, pitää olla mahdollista myydä sähkötupakkaa laillisesti. Muuten se on laitonta. Ja jos laillista asiaa ei voi laillisesti tehdä, koko laki on laiton.

Kehäpäätelmä ;)