Olet varmaan elämäsi aikana joskus kuullut livemusiikkia ja huomannut että lavalla on aina sellasta ohutta savua. Niillä on tietenkin savukone. Olet ehkä järkevä, ja ymmärrät, että se ei ole “aitoa” savua, vaan sellaista efekti-savua vaan. Itse asiassa siellä “palaa iso sähkötupakka”.

Sähkötupakka on ikään kuin taskukokoinen versio juuri tällaisesta laitteesta. Molemmat höyrystävät lähes samaa nestettä, sähkötupakkanesteen pohja-aine on sama (PG ja VG), se on lisäksi maustettu ja yleisesti ottaen paremmin ihmiselle sopivaa ainetta…

Mutta hetkinen, noita savukoneitahan on ollut iät ja ajat, eli keikkamuusikothan on jatkuvasti altistaneet itseään reippaalle sähkötupakoinnille jo puoli vuosisataa… (No joo, mutta muusikothan altistaa itseään vaikka mille myrkyille, ei niitä lasketa?) Siispä: Jos olet tupakoiva keikkamuusikko, varsinkin laulaja, vaihda sähkötupakkaan. Olet käytännössä sähkötupakoinut jo pitkään.

Kaupungilla liikkuu muuten sitkeä huhu että sähkötupakka estää influenssan. Tämä ei pidä paikkaansa, sähkötupakka ei juuri pure viruksiin.

Bakteereihin se puree kyllä, mutta asia on jo ns. vanhaa tietoa. Vanhin tieteellinen paperi aiheesta taitaa olla tämä: The Bacteridical action of propylene glycol vapor on microorganisms suspended in air (1942) . Raa-asti lyhennettynä ja yksinkertaistettuna  ilmassa leijuva sähkötupakkasavu suorastaan puhdistaa hengitysilmaa bakteereista.

 

Sano nyt onko sähkötupakka terveellistä vai epäterveellistä?

Nyt puhutaan absoluuttisin termein, ja silloin kaikki ns. ylimääräinen on epäterveellistä. Tässä maailmassa kaikki aiheuttaa syöpää, ja terveellisyys on pyhä hyve jota mikään asia ei pysty saavuttaamaan. Näillä kriteereillä sähkötupakka ei ole terveellistä, se on epäterveellistä.

Joillekin ihmisille kaikki mikä ei tule luonnosta on epäterveellistä, mutta se on monimutkaista, koska kaikki tulee loppupeleissä luonnosta, ainakin jos haluaa viisastella. Sähkötupakka ei edes kasva luonnossa, se ei läpäise tätä terveellisyystestiä.

…entä verrattuna tupakkaan?

En usko että yksikään lääkäri oikeasti suosittelee ennemmin tupakkaa kuin sähkötupakkaa. Jos pitää valita jompikumpi, tottakai sähkötupakka on terveellisempi. Koko maailmassa ei taida olla yhtään maata jossa sähkötupakka olisi kielletty terveys-syistä. Ei. Jos se kielletään, se kielletään koska “näyttää liikaa tupakalta”, tai “se hämmentää ihmisiä”.

Suosituksemme:

-Jos et tupakoi, älä ota nikotiinipitoista sähkötupakkaa. Nikotiiniton sähkötupakointi tarjoaa mahdollisuuden höyryttää ilman nikotiinin aiheuttamaa riippuvuutta.

-Jos olet jo nikotiiniriippuvainen, eli tupakoit, olisi ehkä ihan hyvä kokeilla niitä lopettamiskeinoja välillä, mutta jos motivaatioita ei ole, et varmaankaan onnistu. Nikotiiniriippuvuus on aika tylyä.

-Nikotiiniriippuvainen: Jos haluat, voit aina vaihtaa tupakasta sähkötupakkaan. Se on aika yleistä nykyään.