sähkötupakka on parempi, stumppaa tupakka!Paljon on taas sähkötupakasta ollut juttua mediassa, ja kohtuullisen monipuolisia mielipiteistä siitä kuulee, mutta aihe on selvästi hyvinkin polarisoiva. Sähkötupakan puolustajat näkevät että se on täysin turvallista ja aivan selkeästi terveellisempää kuin analoginen eli perinteinen tupakka, ja että se vastaa jenkin pureskelua vaarallisuudeltaan. Sähkötupakalla halutaan pelastaa suomalaiset tupakoijat ennenaikaiselta haudalta. Sähkötupakkaa vastustavat tahot sanovat että ei ole tutkittu (ei pidä paikkaansa), nesteiden sisällöstä ei tiedetä mitään (ei pidä paikkaansa), se näyttää tyhmältä (voi olla…), tupakka maistuu paremmalta (makuasia…).

Vastustajien argumenteista kenties vahvin on se että se näyttää liikaa oikealta tupakalta, kun siitä tulee sitä höyryä ja se on sellanen pötkylä jota imetään. Tämä on totta, vaikka eräät koittavat uudelleenbrändätä sähkötupakasta “höyrykkeen”. Tämä onkin se peruste jonka pohjalta sitä aiotaan kieltää, ja hyvä niin, ikävämpi olisi jos kieltämisperuste olisi joku paikkaansapitämätön asia.

Toinen hyvä vasta-argumentti on että jos se olisi laillista (se ON laillista, toistaiseksi), alakoulu-ikäiset lapset pössyttelisivät sitä koulujen pihoilla ja näin aloittaisivat nikotiiniriippuvuuden kivisen ja pitkän tien. Tämä saattaa pitää paikkansa, paitsi että Suomessa ei myydä nikotiinipitoisia nesteitä, eli se jää se nikotiinikoukku pois kyllä, muuten oikein. Aivan samalla tavalla kuin lapset dokaavat kovaa viinaa ja ampuvat toisiaan sarjatuliaseilla, siis koulujen pihoilla. Kauheaa sarkasmia, anteeksi.

Tosiasiassa asiakkaamme ovat 30-55 vuotiaita miehia ja naisia, jotka varovasti lähtevät kokeilemaan josko se tupakanpoltto loppuisi sitten tällä keinolla. Ja loppuuhan se, todella tehokkaasti. Nikotiiniriippuvaisen ihmisen aivot ovat siitä kummallinen asia, että se luulee että tupakka on se mitä se tarvitsee voidakseen toimia normaalisti, ja kaikki palkintomekanismit ja muut on sillätavalla linjassa, että kun on tilanteessa jossa ei voi tupakoida, vaikka lentokoneessa, niin aivot huutavat tupakkaa, se on pelastava enkeli!

Nikotiini on kemikaali jo saa tämä aikaan. Itsessään se on verrattaen harmiton aine, mutta se saa ihmisen polttamaan tupakkaa, joka sisältää hirveitä aineita, radioaktiivisia, patogeenisia, kiellettyjä aineita, ja ne vieläpä imetään keuhkoihin, joista ne erittäin tehokkaasti imeytyvät verenkiertoon. Nikotiini tappaa, mutta enimmäkseen tämän yhteyden takia.

Sähkötupakalla tupakoija pääsee eroon tästä harhasta, ja käsittää että itse asiassa ei se tupakka ole sen erikoisempi, ei se ole se “ainoa” helpotus, kyllähän sitä voisi ihan iloisesti sähkötupakoidakin, onhan se paremman makuista, tuntuista, ja selkeästi terveellisempää.

Hauskoja vertauskuvia on esitetty, eräs meni suurinpiirtein näin: “Tupakointi on kuin hyppäisi alas kerrostalon katolta, sähkötupakointi on kuin hyppäisi tokasta kerroksesta, mutta tuntemattomaan”. Kuinka painajaismaista! Itse esittäisin vasta-kielikuvan:

“Tupakointi on kuin ampuisi itseään päähän aseella jonka tietää olevan ladattu, sähkötupakointi on kuin ampuisi itseään päähän starttipistoolilla joka ei ole ladattu.”

Paras olisi että ei ampuisi itseään päähän ollenkaan, mutta jos on heikko nikotiiniriippuvainen ihminen, olisi suuri vääryys jos se starttipistooli vietäisiin pois pöydältä, kuten nyt on käymässä.