Suomessa sähkötupakka alkaa olemaan jo toissavuoden iltalehti-otsikko, kaikista pelotteluista huolimatta suomalaiset lopettavat tupakoinnin, tai vähintään ottavat siitä lomaa, sankoin joukoin. Koko tilanne on kääntynyt päälaelleen niin monta kertaa parin vuoden aikana että on ehkä hyvä astua taaksepäin ja muistella mitä tässä on ehtinyt sattua ja tapahtua:

Sähkötupakka 2003-2010

Laite keksitään nykymuodossaan kiinassa, missäs muuallakaan. Keksijän isä oli kuollut tupakan aiheuttamiin sairauksiin, ja poika päätti tehdä isälleen kunniaa postuumisti kehittämällä välineen jonka olisi pitänyt olla olemassa koko ajan. Sähkötupakka on syntynyt, ja suomessakin on myynnissä pulju.netissä sähkötupakka. Tupakan vastustajat innostuvat ja iloitsevat uudesta ihmelaitteesta jonka avulla pääsee eroon tupakasta niin pienellä askeleella että on syytä optimismiin, ehkä tupakanvastainen sota on voitettavissa!

Sähkötupakka 2011

Asiat tapahtuvat nopeasti. Sähkötupakan maahantuonti kielletään, ja sähkötupakoitsijoiden paketit jäävät tulliin, ja sähkötupakan käyttäjille satelee lääkeainesyytteitä, Kunnes oikeudessa päätetään että suomalaiset saavat sittenkin lopettaa tupakoinnin käyttämällä sähkötupakkaa, kunhan tilaavat nikotiinit ulkomailta, mutta ei kuitenkaan EU:n ulkopuolelta. Suomeen syntyy sähkötupakka-ala. Loppusyksystä kymmenet kauppiaat myyvät nikotiinitonta sähkötupakkaa netissä ja kivijalkamyymälöissä, ja mikäpä olisi parempaa markkinointia kuin keltaisen lehdistön sensaatiojournalismi, joten greensmoken tyypit näkyivät ja kuuluivat mediassa joka viikko, sellaisia innokkaita nuoria miehiä kehumassa sähkötupakkaa. Tämä ärsytti kaikenkieltäjiä, lääketeollisuutta, tupakkateollisuutta, ja kaikkia uusien asioiden vastustajua, joten sähkötupakasta levottiin hyvässä yhteisymmärryksessä uusi kauheampi tupakka joka on vieläpä sähköinen, ja josta kukaan ei tiennyt kuoleeko kaikki jotka sitä kokeilee. Ajatelkaa lapsia! Kohusta huolimatta tai ehkä juuri sen takia n. 50 000 suomalaista käyttää sähkötupakkaa, heistä 99% lopettivat kokonaan tupakoinnin tai vähensivät tupakointia. Henkiä pelastui. Sitten viranomaiset ajoivat koko teollisuuden kerralla ulos Suomesta.

Sähkötupakka 2012

Vuosi alkoi uudella säännöllä jossa Valvira kielsi kaikkia maailman nettisivuja poistamaan kaikki maininnat sähkötupakasta, sakkouhalla. Kiellettyjen listalla oli kaikki kuvat sähkötupakasta, kaikki hinnat, kaikki tiedot tuotteesta, sekä maininnat siitä että kyseessä on sähkötupakka. Myynti oli toki sallittua, kunhan ei sisällä nikotiinia. No, koko ala muutti ulos suomesta, ja siinä samassa saivat lisätä sen paljon kaivatun nikotiinin valikoimiinsa. Yhdysvalloissa yksi isoista tupakkafirmoista osti maailman suurimman sähkötupakka-firman, Blu-cig:in. Tupakkafirman lakimiesten voimalla he aloittivat TV-kampanjan, ja USA:ssa nähtiin ensimmäinen tupakkamainos 30 vuoteen, olkoonkin että se oli sähkötupakkamainos. Tupakkafirmat alkavat vaihtaa taktiikakaansa kieltämisestä ostamiseen. Lääkefirmat yrittävät yhä kieltää sähkötupakkaa sen sisältämän nikotiinin takia, mutta kiellot kumotaan lakiteitse ensin hollannissa, sitten saksassa, jonka jälkeen on selvää että EU:n alueella ei sähkötupakkaa saa kiellettyä lakiteitse. Pian EU:ssa aletaan valmistella uutta tupakkadirektiiviä, joka julkaistaan syksyllä isolla kiireellä, koska sen kirjoittaja on juuri saanut potkut ja päätyi otsikoihin jäätyään kiinni lahjuksien ottamisesta, lahjojana Ruotsin nuuskateollisuus. Sama ukko tunnetaan paikallisesti miehenä joka varasti puolet valtionsa pankeista samana päivänä kun presidentti oli saanut yllättävän sairaskohtauksen. Tämä laki kieltäisi mm. menthol-tupakan lisäksi  sähkötupakan koko EU:sta, tai aivan tarkkaan ottaen se ei kiellä, mutta se rajoittaa sallitut sähkötupakat tietyillä ehdoilla. Ollakseen sallittu sähkötupakalla pitää olla lääkelupa, joka maksaa keskimäärin 2 milj. euroa per tuote, ja laki kuvailee sallittuja milligrammapitoisuuksia ja säiliökokoja siten että vain nicorette-inhalaattorit läpäisevät ne. Näyttää siltä että ruuvi alkaa kiristyä. Suomessa viranomaiset viestittävät että tuleva tupakkadirektiivi ei ehkä ole tarpeeksi tiukka.

Sähkötupakka 2013

Vuosi on vasta alussa joten ennustamiseksi menee… EU:ssa on vaalit ensi vuonna ja viimeinen asia mitä kukaan haluaa on marginalisoida nyt jo aika isoa osaa kansalaisista estämällä heidän tupakanlopettaminen sähkötupakalla, varsinkaan kun vieläkään ei olla saatu aikaiseksi mitään järkeviä syitä kieltää sitä, ja joka kuukausi lisää ihmisiä vaihtaa tupakasta sähkötupakkaan. Alkanut vuosi ratkaisee toisaalta paljon isompia asioita EU:n kannalta kuin joku sähkötupakka, eli voipi olla että se jää jalkoihin päätöksenteossa…

Sähkötupakka kehittyy

Itse laite, sähkötupakka, kehittyy koko ajan, ja malleja ja muotoja on yhä hienompia. Koulukuntia on jo useita, ja niillä on kaikilla omat lempimallit. Itse kuulun siihen koulukuntaan että mitä helpompi sitä parempi, siksi kauppa tarjoaa kuukausittaista täydennyslähetystä, ettei aina käy niin että ne patruunat loppuu kesken, ja et olekaan ehtinyt ennakoida ja tilata lisää, ja joudut * kauhistus* palaamaan tavalliseen tupakkaan, koska olet nikotiiniriippuvainen. Nikotiiniriippuvuus on yksi asia, mutta ne kaikki myrkyt mitä tavallisessa tupakassa on , ovat täysin turhia ja et tarvitse niitä etkä halua niitä. se on se nikotiini mitä röökaaja kaipaa. Siksi nikotiinipitoinen sähkötupakka, joka ei sisällä myrkyllisiä aineita, on parempi kuin perinteinen.