Ensinäkin, sähkötupakka ei tietenkään ole yhtä vaarallinen kuin tupakka. Tietenkään. Johan sen sanoo maalaisjärki, tiede, ja käytännön todistusaineisto. Mutta silti niin väitetään, miksi?

TV:ssä sanottiin niin, valehdellaanko meille päin naamaa?

Ei, kun televisiossa terveysviranomainen sanoo että sähkötupakka on yhtä vaarallinen kuin tupakka, se on raflaava argumentti, joka perustuu “faktoihin”. Fakta johon viitataan on se kerta kun 2008 yhdysvaltojen valviraa vastaava taho löysi pieniä määriä nitrosamiineja eräästä sähkötupakkanestefiltteristä, määrät olivat äärimmäisen pieniä, myrkyllisyys erittäin matala, ja kyseisen maun valmistus lopetettiin lähes siihen paikkaan. Tämä kuitenkin riittää viranomaisille jotta he voivat sanoa televisiossa koko kansalle että sähkötupakka on syöpävaarallinen.

Tupakka sisältää tuhansia tunnettuja solumyrkyllisiä syöpä-aineita, isoissa määrin. Sähkötupakka ei sisällä syöpää aiheuttavia aineita. Paitsi jos oikein venyttää mielikuvitusta niin tottakai kaikki maailman asiat sisältävät syöpää aiheuttavia aineita, jotka tappavat varmasti, pitäisi ehdottomasti kieltää, ajatelkaa edes lapsia. Todellisuus on että sähkötupakan ja tupakan myrkyllisyys on täysin eri kokoluokkaa, yksinkertaistettuna tupakka on 100000-kertaisesti myrkyllisempää kuin sähkötupakka. On myös totta että aina löytyy joku yliherkkä henkilö jonka elimistölle sähkötupakka ei sovi yhtään.  Mutta se että naama peruslukemilla väitetään että sähkötupakka on yhtä vaarallinen kuin tupakka on uskomatonta totuuden vääristelyä, josta pitäisi joutua vankilaan. Mutta ei. Jos ennen tätä koko sähkötupakkahommaa uskoit terveysviranomaisia, olet varmasti jo vaihtanut aidan toiselle puolelle, ja nyt et usko sanaakaan mitä he sanovat, koska tiedät itsekin paremmin. Yritä kuitenkin ymmärtää että he tekevät vain parhaansa, ja pelottelu ja valehtelu on heidän normaali tapa pitää huolta Suomen kansasta, he tarkoittavat hyvää.

Ai niin, se hyvä uutinen joka hädintuskin mainittiin, oli että sähkötupakan ansiosta tavallisen tupakan kulutus on laskenut selvästi viimeisina parina vuotena. Ihan populaatiotasolla. Terveysviranomaiset toki väittivät että tämä on varmasti 60-luvulla aloitetun valistuksen ansiota, haha, uskokoon ken tahtoo.